Hannu Salama ja Vapaat radikaalit

Hannu Salaman teksteistä ja Hepa Halmeen musiikista koostuva Lähtöpassi tulevaan -levy julkaistaan 4.9.2020

Maamme modernin kirjallisuuden merkittävimpiin hahmoihin lukeutuva Hannu Salama ja monipuolinen saksofonisti/huilisti/säveltäjä Hepa Halme jatkavat yhteistyötään tuoreella Lähtöpassi tulevaan -levyllä. 

TUM Recordsin julkaisemalla levyllä yhdistyvät jälleen Salaman itsensä lausumat, väkevästi ajan hermolla olevat, ennen julkaisemattomat runot ja niitä valppaasti seuraava ja tukeva improvisaation sävyttämä musiikki. Levyllä esiintyvä kokoonpano, Hannu Salama & Vapaat Radikaalit, juhlistaa uuden kokoelman ilmestymistä useilla esiintymisillä syksyn aikana mm. Sellosalissa Espoossa 24.9., Tavastian matineakonsertissa Helsingissä 17.10 ja Tampereen kirjamessuilla 28.11.

Nyt julkaistavalla levyllä jo pitkään toisensa tunteneiden soittajien välinen saumaton kommunikaatio ja kyky heittäytyä vapaaseen improvisaatioon luo Salaman lausunnan alle alati vaihtuvan äänimaton. Mukana on taas vaikutteita monista eri tyylilajeista; maanläheisen bluesin, maailmanmusiikin ja romuluisen svengin elementit luovat raamit levyn persoonalliselle äänikerronnalle.

Hepa Halme toteaa levyn musiikista: ”Halusin tällä levyllä kehittää eteenpäin jo edellisillä julkaisuillamme muotoutunutta ilmaisua, jossa eri tyylikeinojen yhteensovittaminen avaa uusia ulottuvuuksia Salaman vapaamuotoisesti rönsyilevälle tekstille. Rytmikoneen sykkeen tahdittama sähköinen äänimaailma, puhaltimien ja jouhikon rouhea yhteissointi sekä vapaan improvisaation tuoma arvaamattomuus luovat musiikillista synergiaa Salaman kirjalliselle ilmaisulle.”

Hannu Salama puolestaan luonnehtii runojaan näin: ”Monet näitten aikojen teksteistäni ovat alkunsa saaneet tavalla, josta karjalaissyntyinen pirkkalaiskirjailija Aladár Valmari saattaisi käyttää nimitystä ”Väliaikatakin povitaskusta”. Suosittelen välituntikäyttöön niin kouluihin kuin vanhainkoteihinkin – kaavan mukaan: he tekevät sen itse.”

Hannu Salaman ja Hepa Halmeen yhteistyö alkoi vuoden 2013 Halme Prospekt -albumilla, jossa Hannu Salama oli yhtenä vierailijana. Salaman ja Halmeen yhteistyö jatkui vuonna 2015 ilmestyneellä Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (TUM-A CD 009) -albumilla, jonka pääosan esittäjänä oli kirjailija itse. Salaman syvän äänen sävyttämässä väkevässä luennassa kohtasivat jälleen beat-runous, 60-luvun modernismi, rap ja Yrjö Jyrinkoski.

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit ovat esiintyneet yhdessä mm. Tampereen Jazz Happeningissa vuonna 2015 ja Flow Festivaaleilla vuonna 2019. Vapaat Radikaalit -kokoonpano koostuu Halme Prospekt -yhtyeen jäsenistä. Trumpetissa kuullaan Matti Riikosta, kitaroissa Esa Onttosta ja syntetisaattoreissa Arttu Tolosta. Kuten usein aiemminkin yhtyeen kanssa tälläkin levyllä vierailee jouhikon soittaja Pekko Käppi.

tunnetuimpiin kuuluvat myös Siinä näkijä missä tekijä (1972) sekä Finlandia-sarjan teokset 1970- ja 1980-luvuilta. Salama on jatkanut kirjallista työtään keskeytyksettä ja hänen viimeisin teoksensa, Läheltä pitäen, kaukaa käyden, ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Hepa Halme (s.1955) on 1970-luvulla alkaneella urallaan ehtinyt moneen, bluesista punkiin ja groove-jazzista vapaaseen improvisaatioon. Hänen yhtyeistään muistetaan etenkin suomalaiseen rytmimusiikkiin jälkensä jättäneet Bullworkers, Cool Sheiks ja Fat Beat Sound System sekä vapaampaa ilmaisua suosineet Bad Ass Brass Band, HIK ja Halme Prospekt. Ensimmäisen oman levynsä, Nine Steps In Line Of Beauty, Halme julkaisi vuonna 2003.

Salaman ja Halmeen yhteistyötä on aiemmin julkaistu TUM recordsin levyillä Prospektrum (TUM-A CD 004, 2013) ja Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (TUM-A CD 009, 2015)

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2015 alkaen. Vapaat Radikaalit -kokoonpano koostuu Halme Prospekt -yhtyeen jäsenistä, joka on julkaissut levyt Prospektor (2008), Prospektrum (2013), Pajazzo (2015) ja Bluespektor (2018). 

Salaman ja Halmeen yhteistyötä on aiemmin julkaistu TUM recordsin levyillä Prospektrum (2013) ja Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (2015)

Vapaat Radikaalit -kokoonpano koostuu Halme Prospekt -yhtyeen jäsenistä

Hepa Halme saksofoni, huilu

Matti Riikonen trumpetti

Esa Onttonen. kitara, basso

Arttu Tolonen syntestisaattorit ja efektit

Matti Riikonen muistetaan parhaiten Edward Vesalan Sound and Fury -yhtyeen trumpetistina, muista mainittakoon Hugry Tribal Marching Band ja Tapiola Big Band

Esa Onttonen on säveltäjä, sovittaja ja kitaristi. Yhtyeistään tunnetuin on Gourmet, jonka lisäksi hänen musiikkiaan ovat esittäneet mm UMO ja Jukka Gustavson

Arttu Tolonen on soittanut mm Giant Robot, Fat Beat Sound System ja Them Bird Things -yhtyeissä

Jaa linkki:


Artistilinkit

tumrecords.com 

Facebook 

Youtube 


Agentin yhteystiedot

 Tiina Vuorinen
 
 +358 (0) 400 460472
 Lähetä tarjouspyyntö 


Tulevat artistin tapahtumat

Ei tapahtumia toistaiseksi.